Sunday, 17 March 2019

PENYEDIAAN

Musim hujan dan cuaca sejuk memang sedap melayan bubur nasi. Makanan ini lembut dan mudah dihadam. Juga untuk mereka yang kurang sihat dan tiada selera makan. Apatah lagi kalau dimakan denga SAMBAL GARING CHE NOR. Mesti ngam dan sedap dimakan. So, tunggu apa lagi jom lah masak bubur berpandukan resepi di bawah.

Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 pot beras
  • 1 kiub pati ayam
  • 5 ulas bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia (ditumbuk)
  • daun bawang dan daun sup dihiris
  • lobak merah dipotong dadu
  • 3 keping fishcake (dihiris nipis)
  • 1 peket fishball dibelah dua
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk sup

Cara menyediakan dan memasak:

  1. masukkan beras ke dalam periuk sederhana besar dan bersihkan.
  2. kemudian masukkan air sehingga penuh periuk dan didihkan
  3. masukkan kiub pati ayam ke dalam periuk dan biarkan sampai beras mula mengembang.
  4. setelah beras mula mengembang, masukkan lobak merah dan kacau.
  5. kemudian masukkan kepingan fishcake yg telah dihiris bersama fishball yang telah dipotong dua.
  6. perlahankan api dan masukkan garam secukup rasa.
  7. di dalam kuali yang berasingan, masukkan sedikit minyak dan biarkan panas dengan api yang perlahan.
  8. goreng bawang merah yg telah dihiris sehingga garing.
  9. kemudian masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk serta sedikit serbuk sup..
  10. masukkan daun sup dan daun bawang yang telah dihiris kemudian gaul rata
  11. tuangkan bahan yang telah ditumis tadi ke dalam periuk bubur dan digaul rata.
  12. sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment